Päätäitartunnan ehkäisy ja hoito

Koulujen ja päiväkotien alkaessa tulevat päätäit valitettavan tutuiksi monelle perheelle. Tiesithän, että päätäitartuntaa voi myös ehkäistä? Lue alta vinkkimme päätäiden varalta! 

  1. Muistuta lasta, ettei pipoja, lippiksiä, harjoja, hiuslenkkejä ja muita hiusten kanssa kosketuksissa olevia tavaroita pidä lainata kaverin käytettäväksi. Pipot, lippikset ja huivit tulisi naulakon sijaan säilyttää joko takin hihassa tai repussa. Apteekista löytyy myös ehkäisevää shampoota tai hiussuihketta, joita voi käyttää pari kertaa viikossa etenkin silloin kun päätäitä on paljon liikkeellä.

  2. Mikäli koulussa tai päiväkodissa todetaan päätäitartunta, tulee hiukset tarkistaa säännöllisesti kampaamalla huolellisesti täikamman avulla. Hiukset kammataan tyvestä aina latvaan saakka pieni hiusmäärä kerrallaan niin että koko pää tulee kammattua kahdesti. Kampaus onnistuu parhaiten hiusten pesun jälkeen silloin kun hiukset ovat vielä märät ja niihin on käytetty hoitoainetta. Mikäli kammatessa löytyy yksikin täi, on täitartunta todettu ja hoito aloitettava. Muistathan ilmoittaa tartunnasta kouluun ja hoitopaikkaan!  

  3. Täitartuntojen tärkein hoito on huolellisesti täikammalla kampaaminen. Kampaaminen toteutetaan kuten edellä, mutta sen lisäksi jokaisen kammanvedon jälkeen kampa pyyhkäistään paperiin, jotta mahdolliset täit jäävät siihen.  Huolellinen kampaaminen tulee tehdä vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan.   

  4. Lisäksi täiden häätämiseen kannattaa käyttää täishampoota tai muuta häätövalmistetta pakkauksen ohjeen mukaisesti. Esimerkiksi silikonin (dimetikoni) on todettu olevan toimiva päätäiden häädössä. Se sopii koko perheelle vauvasta vaariin, kuten myös raskaana oleville ja imettäville. Myös mineraaliöljypitoisia valmisteita käytetään paljon.

    • Eräs helppo hoitovaihtoehto on Hedrin Once –silikonigeeli. Se levitetään kauttaaltaan kuiviin hiuksiin ja annetaan vaikuttaa 15 minuuttia, jonka jälkeen hiukset pestään tavallisella shampoolla. Hoito uusitaan viikon kuluttua. Samasta pullosta riittää jopa neljään käsittelykertaan hiusten pituudesta riippuen. 
    • Shampoovaihtoehto on esimerkiksi Paranix -täishampoo, joka sopii yli 2-vuotiaille. Se levitään kuiviin hiuksiin, annetaan vaikuttaa 10 minuuttia, jonka jälkeen lisätään vähän vettä ja vaahdotetaan, jonka jälkeen hiukset huuhdellaan huolellisesti. Pesun jälkeen hiukset kammataan huolellisesti täikammalla, joka tulee pakkauksen mukana. Pakkauksesta riittää noin 8 käsittelykertaan riippuen hiusten pituudesta.


  5. Täit kuolevat 1-2 vuorokaudessa ilman kontaktia ihmiseen. Hiusten kanssa kosketuksissa olevat tavarat, kuten pipot, lippikset, harjat, pyyhkeet ja lakanat pestään 60 asteessa tai eristetään kahdeksi päiväksi esimerkiksi jätesäkkiin. Suursiivous ei ole tarpeen. Koko perhettä ei myöskään tarvitse heti hoitaa, vaan ainoastaan tartunnan saaneet perheenjäsenet. Kaikkien hiukset tulee kuitenkin säännöllisesti tarkistaa täikamman avulla. On myös hyvä muistaa, että päätäi ei lennä tai hypi, eikä se myöskään leviä lemmikeiden kautta.  

  •  

Lähteet: 

Terveyskirjasto: Päätäit (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00972) 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Päätäi (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/paatai)  

Helsingin kaupunki: Päätäitartunnan hoito ja toteaminen (https://www.hel.fi/itsehoito/fi/oireet-ja-sairaudet/paatait)